سالاد هندوانه کبابی مخصوص مهمانی شب یلدا
سالاد هندوانه کبابی مخصوص مهمانی شب یلدا
سالاد هندوانه کبابی
کبابی سالاد هندوانه
1 هندوانه کوچک قرمز یا زرد
روغن زیتون 1/4 فنجان اضافی باکره
3 قاشق غذاخوری آب لیمو تازه (حدود 2 لیمو)
آب از 1 پرتقال اعلا بزرگ
نمک
فلفل قرمز،
1/4 فنجان نعناع تازه خرد شده
2 1/2 فنجان سبزی سالاد
1/2 فنجان پنیر فتا هم پاشیده (اختیاری)
طرز تهیه:
هندوانه ها را برش بزنید کمی روغن زیتون بزنید داخل فر بزارید یا داخل تابه کمی سرخ کنید
آب پرتقال و نمک و فلفل و لیمو را ترکیب کنید و بقیه مواد را اضافه کنید مخلوط کنید و در آخر هندوانه ها را داخل بریزید و سرو کنید
شب یلدا
نوروز 95
سالاد هندوانه ای
یلدا
شب قبل از فرا رسيدن نخستين روز دي ماه، درازترين شب سال است كه آن را ” شب يلدا” يا ” شب چله” گويند.
زمستان در نزد ايرانيان باستان به دو چله كوچك و بزرگ تقسيم ميشود، چله بزرگ از اول دي ماه تا دهم بهمن ماه را شامل ميشود و از دهم بهمن به بعد را چله كوچك ميگويند و يلدا اولين شب چله بزرگ است.
به گزارش ایرنا شب يلدا، در جاي جاي كشور از آيين و سنتهاي خاص و در برخي موارد منحصر بفردي برخوردار است ،اما وجهه مشترك همه اين سنتها ديد و بازديد از اقوام و فاميل، بيدار ماندن تا پاسي از شب و شاد بودن و شادي كردن است.
كوچك و بزرگ، پير و جوان ،نو عروسان و تازه دامادها و هر كدام در اين شب، دليلي براي جنب و جوش و شادي دارند و هر يك فرا رسيدن اين شب را از چند روز قبل لحظه شماري ميكنند.
اعضاي فاميل و بزرگان هر خانواده ايراني در شب يلدا با تدارك سفره مملو از خوردنيها و ميوهجات و خشكبار، اقوام را به رسم صله رحم به مهماني دعوت مي كنند و آنان را بر سفره وحدت و يكرنگي مينشانند.
رسم در همه جاي ايران اين است كه در بلندترين شب سال افراد دور و نزديك در منزل بزرگ خانواده گرد آمده و با خوردن ميوه و آجيل اين شب را به شادي سپري ميكنند.
تفال زدن و توسل جستن به ديوان لسان الغيب حافظ شيرازي نيز از جمله آيينهاي مرسوم شب يلدا است. خانوادههاي ايراني با نيت بهروزي و شادكامي ديوان حافظ را گشوده و فال و مراد دل خود را از او طلب ميكنند.
همه افراد حاضر در مهماني شب يلدا باخوردن ميوههاي گوناگوني مانند هندوانه خربزه، انار، سيب، انگور و غيره و همچنين انواع خشكبار مانند كشمش، فندوق تخمه بوداده و انواع شيريني كه هر كدام به نوعي نماد و نشانهاي از بركت، تندرستي و فراواني است، اين شب را با لطف خوش و مهرباني در كنار هم سپري ميكنند.
قرار دادن هندوانه و انار بر سرسفره شب نشيني شب يلدا و خوردن آنها جزو آداب و رسوم تمامي شهرها و مناطق ايران است، زيرا عده زيادي از مردم معتقدند كه اگر مقداري هندوانه و نيز انار در شب چله بخورند، در سراسر چله بزرگ و كوچك در زمستان پيش رو، سرما و بيماري بر آنها غلبه نخواهد كرد.
هندوانه به خاطر داشتن آب فراوان و خواصي چون خنكي و تر بودن، مسكن التهاب، متعادلكننده فشار خون، بر طرفكننده عطش زياد و نيز سازنده خون صالح و رقيق محسوب ميشود.
به رغم اين خواص، خوردن هندوانه به علت دير هضم شدن و نفخ آور بودن براي افرادي كه رودههاي زخمي دارند، خطرناك است.
براي اشخاصي كه معده و روده آنان تنبل شده و نميتوانند گوشت هندوانه را بخورند، مرباي پوست هندوانه ميتواند مفيد باشد.
اين ميوه سرد، در برابر منافع سرشاري كه دارد، گاه عوارضي نيز از خوردن آن متوجه فرد ميشود، ولي دستگاه آفرينش غالبا داروي اين عوارض را در قسمتي ديگري قرار داده است ،چنانچه درمان نفخ حاصله از مصرف خيار در پوست اين محصول است.
خوردن هندوانه جهت درمان يرقان، سنگهاي صفراوي و كليه بسيار مفيد است.
در گذشته از پوست هندوانه “خورش پوست هندوانه” درست ميكردند كه از غذاهاي مخصوص اعيان و اشراف بود.
خوردن هندوانه به صورت ناشتا بويژه در هواي گرم وقتي عطش غلبه كرده است چندان خوب نيست و بهتر است آن را بعد از صرف غذا ميل كرد.
هندوانه با اين كه انواع و اقسام دارد و رسيده آن به رنگ قرمز و زرد جلوه گري ميكند، ولي با هم فرق اساسي ندارند و اختلاف هندوانه بيشتر مربوط به طرز كاشت آن است.
كوچكي و بزرگي هندوانه نيز مربوط به نوع خاكي است كه اين محصول در آن كاشته ميشود و محصول آبي آن بسيار درشت تر از محصول ديمي آن ثمر ميدهد.
در بيرجند و بجنورد و ساير نواحي خراسان ،هندوانه كوچكي به عمل ميآيد كه فوقالعاده شيرين است و اهالي آب آنها را غليظ كرده و به صورت شيره در مي آورند كه بسيار خنك و مفيد است.
انار از ديگر ميوههايي است كه حضور آن بر سر سفره شب يلدا ضروري است و يكي از عللش هم اين است كه استفاده از آن خواص فراواني براي تقويت بدن در برابر سرماي زمستاني دارد.
طعم انار گاهي ترش و گاهي شيرين و گاهي ملس است. نوع شيرين آن براي ريه و سينه نافع است ولي نوع ترش آن سينه و ريه را خشك ميكند.
اين ميوه سرشار از ويتامينهاي “آ”، “ب”، “ث”، و “اي” است و املاح معدني آهن و فلزات مفيد ديگري نيز در خود دارد.
اين ميوه نفخ آور، دوست كبد و ويتامن آ موجود در آن رشد اطفال را زياد و ويتامين ب آن اعصاب را تقويت و آن را محكم ميكند.
ويتامين ث انار سبب درمان ويار زنان باردار و رب انار موجب تقويت رشد جنين ميشود.مصرف انار به علت خاصيت خونسازي براي زنان بسيار مفيد است.
مزمزه و نگاه داشتن آب ميوه ترش انار در دهان ،برفك و جوشهاي دهان را پاك و لثهها را محكم ميكند.
ترشي انار براي زخم معده و روده مفيد نيست و براي سرد مزاجان مضر است و برعكس ميوه شيرين آن صفرابر بوده، معده و كبد را تقويت ميكند